az élet Máshol van

Ars erotica 2009/02/25

Filed under: szexualitás,valóság — lecriturefeminine @ 12:28

Minden napomat vele töltöm mostanában, mindig rá gondolok és teljesen a hatása alatt vagyok. Tartozom annyival, hogy publikálom. Az előzmények miatt is, és a megértés kedvéért, mert végre valami tiszta beszéd.

“A szexualitás viselkedésünk része. Része annak a szabadságnak, ami e világban a rendelkezésünkre áll. A szexualitás valami olyasmi, amit mi magunk teremtünk meg önmagunk számára -saját teremtményünk, nem pedig vágyakozásunk titkos aspektusának felderítése. Meg kell értenünk, hogy vágyainkkal és vágyaink segítségével újfajta viszonyformák lépnek működésbe, a szerelem és a teremtés újfajta formái. A szex nem sorsszerűség; a szex lehetőség arra, hogy kreatív életet kezdhessünk élni. (…) Ha megvizsgáljuk, hogy az emberek hányféle módon gyakorolják szexuális szabadságukat -úgy, ahogyan műalkotásokat hoznak létre-, akkor adódik a megállapítás, miszerint a szexualitás, ahogyan azt napjainkban ismerjük, társadalmunk és létezésünk egyik legproduktívabb hajtóerejévé vált. A magam részéről úgy gondolom, hogy a közvélekedéssel szemben, amely a nemiséget a kreatív kulturális élet titkaként fogja fel, a szexualitás inkább abban a folyamatban leli meg a helyét, amely manapság szükségszerűvé teszi számunkra, hogy egy újfajta kulturális életet teremtsünk meg a szexuális választásaink örvén. (…) Igen. A gyönyörnek is a kultúránk részévé kell válni. Nagyon érdekes megfigyelni, hogy az emberek tömegei -de az orvosok, pszichiáterek, sőt még a felszabadítási mozgalmak is- évszázadok óta a vágyról és nem a gyönyörről beszélnek. ‘Fel kell szabadítanunk a vágyainkat!’ -mondogatják. Hát nem. Újfajta gyönyöröket kell teremtenünk. Aztán a vágy legfeljebb majd követi őket.”

 

(Michel Foucault: Szex, hatalom és az identitás politikája)
Reklámok
 

5 Responses to “Ars erotica”

 1. chriss Says:

  Nem tudom jó sorrendben van e ez így. Ha valkamire vágyunk és beteljesül akkor lesz gyönyör. Nem csak szexuálisan, de szerintem az élet minden területén.
  Vagy rosszul értem és először gyönyörűnek találjuk és vágyunk rá majd beteljesül?
  Kicsit filozófiai gondolatok.

 2. Anonymous Says:

  A vén buzeráns itt összecseng Petőfivel: Szabadság szerelem e kettő kell nekem…
  Még kiderül, hogy romantikus

  üdv: St. Germain

 3. egy nő Says:

  Megleptél :)

 4. Anonymous Says:

  Kedves egy nő,
  megjött a Csalog féle Krisztina c. könyv. Jó ronda, mint minden magánkiadás. Még nem olvastam végig de valószínűleg a közzétett idézet a legjobb része neki. Ha kivégeztem küldöm,

  üdv St. Germain

 5. egy nő Says:

  Jó, de rossz könyvet nem kérek :)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s