az élet Máshol van

Zárójel 2007/07/24

Filed under: könyvajánló — lecriturefeminine @ 21:11

Úgy döntöttem, hogy olvasásra ajánlom a legutóbb általam forgatott könyvemet, méghozzá azért, mert ritkán akad a kezünkbe pornónak nem minősülő, de a szexről izgalmasan és érdekesen beszélő regény. Laurell K. Hamilton, a szerzőnő, mint azt felületes google kutatásom eredménye mutatja, meglepően népszerűnek tűnik hazánkban. Sajnos egyértelműen nem azért, amiért én most írok róla, de a fantasy műfaj, melyet ő képvisel, elég széles érdeklődést elégít ki manapság. Végigolvastam az első sorozatának eddig magyarul megjelent köteteit is, mely a helyenknént hanyag fordítás és felületes nyomdai elütések ellenére könnyed, szórakoztató könyveknek bizonyultak, annak ellenére, hogy a főhősnő egyfolytában nőiségével küzd, és mindent megtesz azért, hogy férfiszámba vegyék. A vámpírok- alakváltók- élő halottak …stb. világában játszódó könyveinek izgalmát számomra mindig a különböző klánok és falkák tagjainak dominancia harca jelentette. A vérivásnak, a testiség előtérbe kerülésének, az úr- szolga viszonynak, a természetfeletti lények mágikus energiáinak érzéki leírása kifogástalan. De sajnos az egészet ellensúlyozza a frusztrált főhősnő álszemérmessége, ami olykor kifejezetten dühítővé is válik, legalábbis nekem, mint olvasónak.

Tulajdonképpen Hamiltonnak ebbe a második sorozatába nem is akartam belekezdni, de úgy adódott, hogy ajándékba kaptam az első megjelenő részét. Semmit nem vártam tőle, és nagyon kellemeset csalódtam. A sztori nem nagy szám, arra elég, hogy egy populáris regény mégis szóljon valamiről. Ezúttal viszont, a szintén nőnemű főszereplő egy számomra sokkal nőiesebb karakterként mutatkozik be, aki tisztában van saját vágyaival és testét azok szolgálatába állítja. De nem is ő nyűgözött le igazán, hanem az, hogy a könyv egy-egy mondatában benne van minden, ami fétis, minden, ami BDSM, tehát minden, ami már elég perverz ahhoz, hogy megérje elolvasni a könyvet. Ráadásul nagyon elegánsan, visszafogott és természetes módon, a megfelelően jelzett hangsúlyokból, a jelenetek felépítéséből érződik, hogy a sorok nem akármilyen szexhez vezetnek.

Meg sem lepődünk a hercegnő fehérnemű készletén, melyre apró utalások révén következtetünk; az olyan elszólásokon, mint pl. “ugyanmár, ennél sokkal erősebb fájdalomban is volt már részed- és még élvezted is!”; vagy az olyan szex közbeni gondolatokon, hogy “valaki, aki nem csak hajlandó rá, hanem meg is teszi” vagy, hogy milyen tökéletes tud lenni, ha a szerető pont azt teszi, amit mondunk neki, se többet, se kevesebbet. És a jelenlegi énemhez közelálló megközelítés, hogy a szereplők helyzethez igazodva viselkedtek dominánsként, vagy alárendeltként a szexben, a váltás pedig nagyon árnyaltan ment végbe. Tudniillik, a szerepek mögé való merev bújásnak szerintem semmi köze a szexhez… Illetve, a nem pornográf regények közül, ráadásul női író tollából először olvastam olyan jelenetet, ahol a nő tisztában volt vele, hogy a férfinak szüksége van a dugásra, de semmi mást nem tud neki nyújtani (az adott pillanatban legalábbis), és a nő egy ilyen helyzetben történő felajánlkozása megérthető, kedves és szerethető módon ér el az olvasóhoz, hozzám, és tudom, hogy én is így tennék. Tehát a könyv jó.

Reklámok
 

5 Responses to “Zárójel”

 1. Anonymous Says:

  Szia!
  Láttam Te olvastad az 'O története'-t.
  Én is szeretném, de dunsztom sincs, hol szerezhetném be. Vagy a neten nincs feltöltve vlhová?
  Van ötleted?
  Előre is köszi ;)

 2. egy nő Says:

  Szia,
  lehet, hogy fent van a neten is, angolul valószínűbb (ez esetben értelemszerűen The story of O a keresőszó). Magyarul pedig antikváriumban érdemes nézni, szinte mindig látom, ha betévedek valamelyikbe. Szép a borítója! De ha lusta vagy hozzá, akkor http://www.bookline.hu. Sok sikert :)

 3. Ninetta Says:

  szia
  ez nagyon jó, nagyon tetszik :)
  ezért cserébe felajánlom a nedves tájakat :D
  de ha jól olvastam ez a második rész már, mi az első ? :)

 4. olajbogyóka Says:

  Én az O történetét a miskolci megyei könyvtárban találtam meg :)
  (kincseket lel az ember, ha jól figyel)

 5. egy nő Says:

  Pasi is megyei könyvtárból olvasta annak idején. Én meg le voltam bdöbbenve, hogy ezek is bekerülnek, dehát a könyvtárosok márcsak ilyen perverz lények, hogy mindenfélét becsempésznek a ktalógusba. :)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s